Portal edukacyjny dla pacjentów, lekarzy, farmaceutów i zielarzy zainteresowanych fitoterapią praktyczną i ziołolecznictwem.
MIÓD I JEGO CENNE WŁAŚCIWOŚCI
Dobroczynne właściwości miodu były znane i wykorzystywane już w starożytności, stosowano go jako lek, ale też wytwarzano z niego alkohol. Ma on dobroczynny wpływ nie tylko na nasze zdrowie, ale też ciało. Znajdziemy go w składach wielu kosmetyków, jako składniki kremów czy innych preparatów do pielęgnacji. Coraz częściej miód stosuje się w kuchni do przyrządzania smakowitych potraw.
Gdy jesteśmy zmęczeni czy zestresowani, łyżeczka miodu błyskawicznie postawi nas na nogi. Zawarte w nim cukry proste błyskawicznie przenikają dokrwi, dlatego miód szybko wzmacnia i regeneruje organizm po intensywnym wysiłku fizycznym i umysłowym.
Miód pszczeli to naturalny produkt, wytwarzany z nektaru kwiatowego lub spadzi. Pszczoły zbierają soki nektaru bądź spadzi, przerabiają w ulu i wzbogacają w enzymy. Miód składa się głównie z wody i węglowodanów. Cukry w miodzie to głównie cukry proste: fruktoza i glukoza. Pozostałe składniki to minerały m.in.: potas, sód, wapń, magnez i w mniejszej ilości cynk, żelazo, jod, miedź i mangan, witaminy: C i witaminy z grupy B, oraz enzymy. Enzymy w miodzie pochodzą z gruczołów ślinowych owadów. Oprócz wartości odżywczych miód ma wpływ na metabolizm komórkowy, niszczy bakterie gram-dodatnie i gram-ujemne, oraz działanie detoksykujące.
Miody pszczele różnią się pod względem barwy, smaku, aromatu, konsystencji oraz rodzaju krystalizacji. Ze względu na to dzieli się je na- nektarowe- spadziowe- nektarowo-spadziowe Krystalizacja jest zjawiskiem naturalnym, zachodzącym w każdym naturalnym miodzie. Czas krystalizacji jest różny dla różnych miodów i zależy głównie od pożytku, z jakiego miód został wyprodukowany, oraz od stopnia dojrzałości miodu. Krystalizacja miodu nie zmienia jego składu, a co za tym idzie właściwości odżywczych. Skrystalizowany miód można ponownie doprowadzić do płynnej postaci bez utraty jego cennych właściwości, przez podgrzewanie w kąpieli wodnej o temperaturze do 40 o C.
MIODY NEKTAROWE – wytwarzane z nektaru roślin:
Miód rzepakowy
Kremowy miód o jasnej barwie, łagodnym smaku. Właściwości:- ze względu na dużą zawartość glukozy i innych cukrów prostych, stanowi dobrą odżywkę regeneracyjną w stanach wyczerpania organizmu- wzmacnia serce oraz zapobiega miażdżycy- pomaga w chorobach układu moczowego- zmniejsza odczyn zapalny towarzyszący wrzodom żołądka i dwunastnicy- wspomaga przy infekcjach gardła, nosa i oskrzeli- łagodzi kaszel- stymuluje układ odpornościowy.
Miód wielokwiatowy
Drobnoziarnisty miód o kwiatowym, słodkim smaku i aromacie. Kolor i smak miodu wielokwiatowego może się różnić w zależności od pory zbiorów oraz kwiatów kwitnących w danej okolicy. Właściwości: pod względem składu chemicznego cechuje go duża różnorodność - polecany w chorobach alergicznych dróg oddechowych, jak astma lub katar sienny- cenne źródło energii dla mięśnia sercowego - stanowi także cenny produkt odżywczy i odnawiający w stanach wyczerpania fizycznego i psychicznego organizmu- spożywany regularnie wzmacnia odporność.
Miód akacjowy
Pozyskiwany z nektaru robinii akacjowej, o bardzo jasnej barwie. Właściwości: działanie antybakteryjne, przeciwzapalne i antyoksydacyjne, przez co stanowi naturalny preparat przyspieszający gojenie ran- wspomaga pracę układu pokarmowego (szczególnie łagodzi wrzody żołądka), moczowego, krwionośnego oraz nerwowego- wzmacnia odporność organizmu
Miód lipowy
Drobnoziarnisty miód z nektaru kwiatu lipy o charakterystycznym piekącym smaku i silnym aromacie kwiatu lipy. Właściwości:
- uważany jest za najlepszy w walce z przeziębieniem i grypą - działa napotnie, przeciwgorączkowo, przeciwkaszlowo i wykrztuśnie- działa uspokajająco, obniża ciśnienie krwi, wykazuje wysoką aktywność antybakteryjną, działa przeciwzapalnie.
Miód faceliowy
Miód coraz częściej występujący, pozyskiwany z kwiatów facelii. Jest to pastewna roślina miododajna, o niebieskich kwiatach i bajecznym zapachu. Drobnoziarnisty miód o jasnej, żółtej barwie, kwaskowym, słodkim smaku oraz lekko ziołowym aromacie. Właściwości:
- obniża ciśnienie krwi
- wzmacnia organizm po wysiłku
- pomaga przy zapaleniu górnych dróg oddechowych oraz przy leczeniu astmy oskrzelowej
- pomaga przy przeziębieniu
- obniża toksyczne działanie nikotyny, alkoholu, herbaty oraz kawy
- podobnie jak inne jasne miody nektarowe może pomóc przy leczeniu chorób układu krążenia, niewydolności mięśnia sercowego, miażdżycy, a także w nadciśnieniu tętniczym.
Miód gryczany
Pozyskiwany jest przez pszczoły z kwiatów gryki. Miód ziarnisty o brązowej barwie, piekącym, słodkim smaku oraz silnym aromacie. Właściwości:
- działa odtruwająco i oczyszczająco na wątrobę
- oczyszcza oraz wzmacnia naczynia krwionośne zapobiegając miażdżycy
- wykorzystywany przy leczeniu niedokrwistości wynikającej z niedoboru żelaza
- znajdująca się w miodzie rutyna poprawia przyswajalność witaminy C i przyspiesza gojenie ran
- wzmacnia mięsień sercowy
- zawiera duże ilości magnezu
- pobudza układ odpornościowy
- wykazuje wysoką antybiotyczność
Miody spadziowe
Miody spadziowe powstają ze spadzi z drzew, która jest sokiem drzewnym przetworzonym przez pszczoły. Powstaje ze spadzi drzew liściastych jak i iglastych. Miód o bogatym składzie i ciemnym kolorze.
Miód ze spadzi liściastej o barwie złocistożółtej, ciemnieje pod wpływem światła i tlenu. Najczęściej spadź z drzew liściastych zbiera się w Polsce z lipy, klonów oraz dębów. Właściwości:
- polecany dla osób cierpiących na problemy z drogami oddechowymi
- wspomagający w chorobach układu moczowego, układu pokarmowego, dróg żółciowych i wątroby
- Obniża ciśnienie krwi i polepsza krążenie- Przyspiesza proces gojenia ran- Pomaga w regulacji przemiany materii
- Wzmacnia odporność i posiada właściwości odtruwające
- Zmniejsza trujący wpływ kawy, herbaty, alkoholu czy tytoniu na organizm
- Reguluje pracę serca, rozszerza naczynia wieńcowe, obniża ciśnienie, polepsza krążenie
- Poprawia pracę nerek
- Działa uspokajająco
- Stosowany jako naturalny środek przeciwnowotworowy.
Miód spadziowy
Miód iglasty ma łagodniejszy smak. Ma charakterystyczny kolor – ciemny z zielonkawym lub szarym odcieniem, przez brąz aż po kolor czarny. Najczęściej uzyskuje się go z jodły, świerków, sosny lub modrzewia. Małosłodki smak, sporadycznie może wykazywać posmak gorzkawy lub kwaśny. Właściwości:
- wspomagająco w chorobami dróg oddechowych, reumatyzmem, schorzeniami nerek i układu krążenia, chorobami serca, przewodu pokarmowego oraz w nerwicach.
- Wysoka zawartość naturalnych antybiotyków
- Wykazuje działanie przeciwzapalne, wykrztuśne i łagodzące uporczywy kaszel
- Stosowany jako naturalny środek przeciwnowotworowy
- Wzmacnia odporność i posiada właściwości odtruwające
- Zmniejsza trujący wpływ kawy, herbaty, alkoholu czy tytoniu na organizm
- Zawarte w nim olejki eteryczne nadają cennych właściwości w leczeniu nerwicy serca, a także zapalenia gruczołu krokowego.
Miody nektarowo-spadziowe
Miody nektarowo-spadziowe powstają z nektaru kwiatowego i spadzi, wówczas, gdy okres spadziowania drzew przebiega w tym samym czasie, co nektarowanie roślin. Łączą one właściwości miodów nektarowych z silniejszymi właściwościami antybiotycznymi spadziowych.
Wojciech Kociemba
Gospodarstwo pasieczne